• Nederlands
 • Deutsch
 • English

Basiscursus
Bodem
voor melkveehouders die meer grip willen op hun bodem

Wil je een gezondere bodem zodat jouw ruwvoer opbrengsten verbeteren? Mis je hiervoor de (praktische) kennis om hier verbetering in te maken? Je bent niet de enige!

Wij zien dat veel melkveehouders het belang van een gezonde bodem inzien, echter is het voor velen lastig om tot concrete verbeteringen te komen. Om deze reden hebben de onafhankelijke adviesbureaus VIB en Groeikracht een nieuwe cursus over de bodem ontwikkeld.

Voor wie?

Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor melkveehouders, die meer kennis uit hun bodemanalyse willen halen. Door de kennis die je opdoet tijdens cursus krijg je meer grip op jouw bodem en bemesting.

Wat levert de cursus jou op?

 • Actiepunten voor het verhogen van de opbrengsten van jouw bodem (type)
 • Een strategie voor de verdeling van mestgiften
 • Een praktisch verbeterplan voor jouw bedrijf

Programma

Dag 1:  Structuur en mineralen
Doel:  Het leren van de kenmerken van de verschillende bodemtypes. Daarbij leer je ook hoe je het beste kunt omgaan met de verschillende bodemtypes in de praktijk.

 • De eigenschappen van kleideeltjes, organische stof en pH in de bodem
 • De interacties tussen mineralen en gronddeeltjes
 • De invloed van het bodemtype op de gewasgroei

Aan het eind van de middag weet je, aan de hand van de analyse, welke actiepunten passen bij jouw bodemtype, voor een verhoging van de opbrengsten.

Dag 2: Bodemleven en N
Doel: begrijpen hoe N werkt in de bodem, en hoe je met bemesting hierop kunt sturen in  verschillende situaties.  Aan het einde van de middag kun je, aan de hand van de bodemanalyse, aangeven wat een goede strategie is voor de verdeling van mestgiften.

Dag 3: Het veld in
Doel: de opgedane kennis in de praktijk testen
Deze middag gaan we percelen bekijken, en deze linken aan de bodemanalyses. Daarbij moet er aan het eind van de dag een praktisch verbeterplan opgesteld worden voor het gastbedrijf. Met deze kennis kun je thuis een verbeterplan opstellen waarmee jij jouw bodem kunt optimaliseren.

Waar en wanneer zijn de cursusdagen?

De cursus bestaat uit 3 middagen en zal op twee cursuslocaties worden georganiseerd. Hieronder vind je de locaties en de data. We starten om 13.00u maar vanaf 12.30u staat de koffie voor je klaar. De middag eindigt om 16.00u zodat je op tijd terug bent om te melken.

Cursusdag 1 Cursusdag 2 Cursusdag 3
Lutten (Overijssel) Di 11 februari Di 18 februari Di 25 februari
Joure (Friesland) Woe 12 februari Woe 19 februari Woe 26 februari

Kosten?

De kosten voor deze cursus zijn € 375 excl. BTW. Hierin zitten de volgende zaken inbegrepen:

 • 3 lesmiddagen
 • Eigen ontwikkeld lesmateriaal (cursusmap)
 • Consumpties en versnaperingen

Tijdens de cursus willen wij je de ruimte bieden om vragen te stellen en te discussiëren met jouw collega's. Om deze reden kunnen er per locatie minimaal 10 en maximaal 15 melkveehouders deelnemen. Meld je daarom snel hieronder aan!

Ja, ik wil mij aanmelden voor de Basiscursus Bodem!